Bine aţi venit la Biroul Mediatorului Şerban Cristian.

"Fiecare om are în el o disponibilitate de a rezolva si depasi propriile conflicte." (Irina Holdevici - Psihologia Succesului)


Bine aţi venit la Biroul Mediatorului Şerban Cristian.
IMPREUNĂ PUTEM REZOLVA PROBLEMA DUMNEAVOASTRĂ!


vineri, 15 februarie 2013

Din 15 februarie o noua emisiune națională „MEDIATORII AU TALENT” !


                De astăzi Justiția din România a pășit într-o nouă eră prin intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, alături de legea specială care reglementează obligativitatea informării asupra avantajelor medierii în materie civilă.

               Pentru profesioniștii dreptului, cât și pentru mediatori acest moment este covârșitor. Atât noul CPC, cât si instituția medierii vor da o nouă față activitații in instanțe. Toată lumea, conform legii, începând din 15 februarie trebuie să se supună unor noi norme, atât cu privire la activitatea de judecată cu toate fațetele și procedurile ei, dar mai ales noului trend, noului suflu care se numește MEDIERE, cu faza ei intermedieră numită INFORMARE asupra avantajelor medierii.
                Din păcate, noul debut al acestei instituții novatoare a fost ușor denaturat de inși mai mult sau mai puțini înteresați direct sau indirect de efectele implementării medierii sau de persoane care s-au speriat de efectele acestui nou mod de soluționare a conflictului. Nu pot să nu spun asta, ca un om care iubește conceptul medierii și care s-a săturat să lupte la bară cu cei care, dincolo de ea, sunt puși să împartă dreptatea.
                 Nu spun asta ca un reproș pentru cei care sunt judecători, ci spun asta ca un IMBOLD, atât pentru cei care au activat în raporturi diferite cu instanțele judecătorești, dar mai ales pentru cei care nu au avut de-a face cu acestea și mă refer atât la colegii mediatori cu studii altele decât juricice și pentru orice om, de orice profesie, care, din fericire pentru el, nu a avut de-a face încă cu sistemul de justiție în calitate de subiect direct implicat. Mesajul meu pentru aceștia din urmă este următorul: STAȚI LINIȘTIȚI, NU AȚI PIERDUT NIMIC, dimpotrivă, ați câștigat timp, ați economisit bani, nu v-ați alterat neuronii, nu v-ați împărtășit problemele personale în fața unei mase de oameni străini, nu ați simțit gustul amar al înfrângerii concretizat în expresia „dureroasă” RESPINGE ACȚIUNEA, dacă cereați ceva judecătorului sau și mai rău, ADMITE ACȚIUNEA, dacă cineva cerea ceva de la dumneavoastră.
           Aș vrea să revin o clipă la noul act normativ numit Noul Cod de Procedură Civilă, în special pentru că acesta afirmă, de această dată, în mod expres, instituția medierii. Mai mult, medierea a fost ridicată la nivel de principiu fundamental al procesului civil sub denumirea de ÎNCERCAREA DE ÎMPĂCARE A PĂRȚILOR. Astfel, prin art. 21 s-a instituit că judecătorul va recomanda părților soluționarea amiabilă a litigiului prin mediere, potrivit legii speciale.
             Nu aș vrea să se uite că România avut un Cod de procedura civilă care a funcționat un secol și jumătate și care a fost decretat la 9 septembrie 1865, promulgat la 11 septembrie 1865 și pus în aplicare la 1 decembrie 1865. El s-a aplicat inițial numai pe teritoriul vechilor principate, iar după 1918 s-a extins pe întregul teritoriu al tarii.
            Nu trăim un moment istoric? Eu cred cu tărie că da. Vechiul Cod și-a făcut treaba cu vârf și îndesat. A fost bun, dar omul modern trebuie să construiască o justiție modernă sau și mai bine, omul modern trebuie să evite pe cât posibil angrenarea justiției asupra lui, iar aceasta să se limiteze doar la cazurile la care, după ce el însuși a încercat să le soluționeze, nu mai există o altă cale decât să lase judecătorul să hotărască pentru el.
       Din fericire, legea specială, legea medierii, în forma completată în 2012 a prevăzut că părțile, persoanele fizice sau persoanele juridice, sunt obligate să participe la ședinta de informare privind medierea, inclusiv după declanșarea unui proces în fața instanțelor competente, în vederea soluționarii pe aceasta cale a conflictelor în diverse materii.
        Drept urmare, consider că noi, mediatorii, începand de astăzi avem un mare rol în societatea romaneasca actuală prin formarea acesteia, pas cu pas, pentru trecerea de la o societate conflictuală la una a medierii, a analizării inițiale a conflictului de către părțile implicate si NUMAI DACĂ acestea nu îl rezolvă în orice mod, ABIA ATUNCI să investească instanța. Acolo trebuie sa ajungem noi, romanii !
            Iar în ce privește ziua de azi, în calendarul meu profesional o notez 15 x 2 pentru însemnătatea dublă a acesteia. Vă asigur că dacă acum nu sunteți de acord cu aceasta, peste un timp, când medierea va fi pătruns mai adânc în inimile oamenilor și va constitui un pilon al educației copiilor noștri, imi veți da dreptate. 

2 comentarii: