Bine aţi venit la Biroul Mediatorului Şerban Cristian.

"Fiecare om are în el o disponibilitate de a rezolva si depasi propriile conflicte." (Irina Holdevici - Psihologia Succesului)


Bine aţi venit la Biroul Mediatorului Şerban Cristian.
IMPREUNĂ PUTEM REZOLVA PROBLEMA DUMNEAVOASTRĂ!


joi, 20 decembrie 2012

Rolul expertizei internaţionale privind medierea la Conferinţa “JUSTIŢIE ŞI MEDIERE” – Craiova, 2011


La finalul lunii noiembrie a acestui an a avut loc la Timişoara conferinţa finală a proiectului “Promovarea medierii în cauzele transfrontaliere în materie civilă”, ce a avut ca rezultat concret un Ghid de bune practici privind medierea transfrontalieră. La eveniment au participat mediatori, judecatori, reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi membri ai GEMME (Asociaţia europeană a judecătorilor care sprijină medierea).
Din păcate nu am reuşit să ajung la acest important eveniment pentru medierea din România, dar citind despre ce s-a întâmplat la Timişoara mi-am adus aminte de Conferinţa Internaţională “JUSTIŢIE ŞI MEDIERE”, de pe 23 septembrie 2011, desfăşurată la Craiova. A trecut mai bine de un an de atunci, dar cred că e important să scriu chiar şi după atâta timp câteva impresii de la acel eveniment, care mi-a lăsat amintiri frumoase, dar şi multe idei interesante şi utile despre mediere.
Parteneri ai conferinţei de la Craiova au fost Ministerul Justiţiei, Institutul Naţional al Magistraturii, Centrul de Mediere Craiova, Curtea de Apel Craiova şi GEMME - Secţiunea Română.
Mediatori şi experţi în justiţie din ţară şi din străinătate, au vorbit despre implementarea medierii în ţara noastră şi modul cum funcţionează în prezent, raportându-se şi la situaţia din alte state europene, dar şi la Directiva 2008/52/CE privind unele aspecte ale medierii în materie civilă şi comercială.
Standarde internaţionale în mediere, obligativitatea medierii în unele state europene, unicitate şi pluralism asociativ sau planurile de viitor în ceea ce priveşte promovarea şi aplicarea pe scară cât mai largă a acestei metode alternative de soluţionare a conflictelor au fost teme importante ale discuţiilor, uneori destul de intense, între participanţi.
Mi-au plăcut speakerii veniţi la conferinţa de la Craiova, mai ales cei străini, cu mare experienţă în mediere. Astfel de întâlniri cred că sunt utile oricărui mediator, indiferent de experienţa acumulată, pentru că îţi oferă şansa de a cunoaşte multe forme unice în care medierea s-a conturat şi dezvoltat în alte ţări. Eric van Elengen (Olanda), Bill Marsh (Anglia), Irena Vanenkova (Rusia), Giovanna di Bartolo (Italia) ne-au oferit din experienţa lor şi am remarcat că sunt multe puncte în care gândim la fel, dar că există şi abordări specifice.
Un speaker pe care l-aş remarca în mod special a fost doamna Beatrice Brenneur, din Franţa, mediatoare la Consiliul Europei şi fondatoare a GEMME. Ca şi domnia sa, cred că pentru funcţionarea medierii trebuie schimbată mentalitatea. Noi oamenii susţinem întotdeauna că nu noi suntem vinovaţi, ci celelalt. Este vorba de nevoia de a fi respectat, ascultat, nu este vorba despre vina cuiva.
Mai important decât stabilirea vinei, cred că este indentificarea intereselor părţilor. Iar când părţile nu sunt capabile să-şi indentifice interesele, intervine mediatorul, care, în calitate de specialist, trebuie să ajute părţile să conştientizeze interesele, fie ele pe termen scurt sau pe termen lung.
„De multe ori conflictul se naşte dintr-o suferinţă şi nu dintr-o încălcare a legii”, spunea doamna Brenneur. În jur de 30% dintre procese iau naştere în urma unei suferinţe, traduse în termeni juridici.”Procesul devine astfel un instrument de răzbunare personală”, spunea doamna Beatrice Brenneur.
Justiţia clasică este puţin pregătită să rezolve suferinţe ale oamenilor. Medierea, în schimb, are alte instrumente, mai potrivite. Prin mediere se formează o concepţie modernă a Justiţiei, una care, aşa cum spune magistratul francez Guy Canivet, „observă, facilitează negocierea, menajează relaţiile viitoare între părţi, păstrează ţesutul social.”
Aştept cu nerăbdare alte evenimente dedicate medierii, în care să pot să iau contact cu experienţe, opinii şi puncte de vedere ale unor mediatori mult mai experimentaţi şi cunoscuţi la nivel european sau internaţional. Succesul lor îmi dă speranţă şi îmi consolidează încrederea în rolul pe care medierea trebuie şi îl va avea în România. Iar anul 2013 capătă o semnificaţie şi mai importantă din acest punct de vedere.
Iată şi câteva poze de la eveniment:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu